KEPEZ SAHAF FESTİVALİ
1989’da Fransa’ya öğretmen olarak gittiğimde ilk şaşkınlıklarımdan birisi fuar ve festival bolluğuydu. İsviçre sınırına Cenevre’ye sadece 32 km. mesafede Bellegarde sur Valserin (01 Ain)’de ; 7-8 bin nüfuslu bir beldede bilhassa ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yoğunlaşan fuar ve festivaller bir şenlik havasında kasabanın hayatına renk katıyordu. Sosyoloji’de “Şenlikli Toplum” dedikleri herhalde bu olsa gerek diyordum.
Büyüme çizgimize paralel, bizde de bu alanda ciddî gelişmeler oldu. Organizatörlük volesini kimlerin vurduğunu şahsen bilmediğim çok büyük fuarcılık faaliyetlerine ülkemiz de ev sahipliği yapıyor artık… Kültür Bakanlığı himayesinde Belediyelerin yerel ölçekte düzenledikleri kültürel hizmetlerin geniş kitlelere dokunması açısından daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu işlerin “1.Geleneksel Turşu Festivali” gibi suyunu çıkarmadan seviyeli bir şekilde yaygınlaşmasında çok fayda var. Bu alanda önemsediğim ve cümle kitap dostlarının takdir ettiği bir etkinliğin haberini okuyucularımızla paylaşmak istiyorum:
“Kepez Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Sahaf Festivali, yoğun ilgi görüyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleriyle düzenlenen festival, kültürden müziğe, edebiyata kadar birçok koleksiyonu alıcılarıyla buluşturuyor.
Kepez Belediyesi’nin Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB), Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası ve Sahaflar Derneği işbirliğiyle düzenlediği 2. Kepez Sahaf Festivali, heyecanla devam ediyor. Yazma eserler, tarihe tanıklık etmiş kitaplar, dergiler ve orijinal nüshaların satışa sunulduğu festival, büyük ilgi görüyor. 7’den 70’şe her yaşa hitap eden festival, kültürden sanata, edebiyata kadar birçok nadide esere ev sahipliği yapıyor. Antalya’nın yanı sıra Mardin, İzmir, Ankara ve İstanbul’dan da sahafların katıldığı festival, DokumaPark’ta, canlı müzik performansları, sürpriz etkinlikler ve kitap müzayedeleri ile dolu dolu geçiyor. Sahaf Festivali, sadece kitapseverleri değil, aynı zamanda antika meraklılarını da bir araya getirdi. Birbirinden kıymetli eserlerin de alıcılarla buluşturulduğu 2. Kepez Sahaf Festivali, 1 Kasım’a kadar geçmişin izlerini kitap sayfalarının aralarında arayanları bekliyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, festivalin açılış töreninde, her yıl Cumhuriyet Bayramı’nı kitaplarla, bilgiyle, kültür ve sanatla kutladıklarını belirtti.
Festival ile Cumhuriyet Haftası’nı kitapların içinde bilgi, sanat ve kültür dünyasıyla güzelleştirmek istediklerini söyleyen Tütüncü, festivale 21 sahaf esnafının katıldığını dile getirdi.
Canlı müzik performansları, sürpriz etkinlikler ve kitap müzayedesinin de düzenleneceği festival, 1 Kasım’da sona erecek.”
Sahaflar dünü bugüne, geçmişi geleceğe bağlayan, kitapların kullanım ömürlerini uzatan, tarihî ve kültürel misyon sahibi kimselerdir. Bu saygıdeğer meslek erbabını salt ikinci el ucuz KPSS ve test kitapları satan yerler olarak görmek yaygın yanlış anlayış… Bilgi, belge ve hatta antik değer taşıyan eski kitap ve mecmuaları sahaflarda bulabiliriz. Gündelik hayatın ayrıntılarını belirleyen para, pul, mektup, kartpostal, bilet, makbuz, afiş, bildiri, rozet vb. Efemera malzemelerini de pazarlayan sahaflar, belge-bilgi sağlama ağını genişlettiler.
Kepez 2.Sahaf Festivali’nde kitap ve kâğıtlara sinmiş anıların kokusunu taşıyan imzalı kitaplar, bir kuşağı ayağa kaldıran dönemlerine damga vurmuş eski dergiler, mecmualar buldum. En çok da Emine Işınsu ablamızdan imzalı KÜÇÜK DÜNYA ve rahmetli Kemal Fedai Coşkuner’den imzalı VATANDA GURBET’i bulduğuma sevindim. Yine rahmetli Ahmet Kaplan’ın dikkatle okuyup can alıcı cümleleri kurşun kalemle işaretlediği Faruk Kurtbaş’ın ÇOCUKTUM ÜLKÜCÜYDÜM kitabına da çok sevindim. Kalemi kadar okuyucu dikkati de keskin ve hassas Kaplan ağabeyin işaretlediği cümleleri müstakil bir yazı konusu yapmak isterim.
Sahafların böyle nice ilginç karşılaşmalara ev sahipliği yaptığına bizzat şahit olmuşumdur: Bir zamanlar rahmetli Ahmet Kaplan abinin hazırladığı bir yazıda içinden bir şiiri kullanacağı eski Antalya valilerinden merhum şair Nüzhet Erman’ın A BENİM CÂNIM EFENDİM kitabını ancak bu yılki Kepez 2.Sahaf Festivali’nde, Başkent Sahaf’ta bulabildim. Hem de şairinden imzalı… On-dört yıl önce dört dönerek arayıp bulamadığımız 1958 baskı küçücük şiir demeti. Nemlenmiş, sararmış da olsa şimdi elimin altında…
Yine 1978 yılında Ankara’da DTCF talebesi iken bir arkadaşıma daha kendim okumadan okuması için verdiğim Vasıf Önal’ın DUVAR romanını Kelepir Sahaf’ta bulmuştum. Talim Terbiye Kurulu Üyeliği’nden emekli eğitimci bürokrat arkadaşımıza emaneten verilmiş DUVAR’ı sıkı bir pazarlıkla 8 liraya satın aldım ve genç sahafa kitabın iç kapağındaki kendi el yazımla satın aldığım tarihi, okulumu, numaramı, ismimi ve imzamı gösterip hikayesini anlatınca espriyi patlattı: “Vallahi hocam, baştan niye söylemedin ki?.. Ben bunu sana 50 liraya bile satardım!..” (Gani gönüllü bir genç esnaf aslında; belki bedava hediye ederdim demek istedi herhalde)
Bir başka ilginç karşılaşma: Romans Türk Dostluk Derneği başkanı genç gurbetçilerimizden Recep Küçükçolak’ın muhtemelen Burdur’a bedelli askerlik için geldiğinde 18.11.1985 tarihinde satın alıp imzaladığı Doç. Dr. Bahriye Üçok’un İSLÂM DEVLETLERİNDE TÜRK NAİBELER VE KADIN HÜKÜMDARLAR kitabını Antalya’da Münferit Sahaf’ta buldum. Kitabın dış kapağında Romans Türk Öğrenci Velileri Derneği’nin mühürü var. Bu derneğin kurucu başkanı da Ali Küçükçolak idi. Konya Çumra Alibeyhüyüğü kasabasından Küçükçolak kardeşlerin Burdur’dan alıp Fransa’ya götürdükleri ve derneğe bağışladıkları bir eser Antalya Münferit Sahaf’ta karşıma çıkıyordu. Romans’ta öğretmenlik yıllarımda adeta sağ kolum gibi hissettiğim bu şuurlu ve ateşli milliyetçi gençlerle nice güzel kültür eğitim hizmetlerine koşturmuştuk. Kapağı imzalanmış, tarih atılmış bir kitap. Gözümün önünden film şeridi gibi geçen nice hatıraların tazelenmesine vesile oldu.
Festivalin açılışına Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, muhtarlar ve meclis üyeleri katıldı. Basında medyada ne kadar yer aldı, takip edemedim. Fakat Corona’dan dolayı festivale okullar, toplu öğrenci ziyaretleri yapamıyor. Buna rağmen akşam saatlerinde meraklıların yoğun ilgisine mazhar olan Kepez Sahaf Festivali’nin gelenekselleşeceğine inanıyorum.
Kitap dostlarını sahaflarla, sahafları kitap dostlarıyla buluşturan Başkan Tütüncü’ye ve meslektaşları ile belediye arasında köprüleri kuran İLTEM SAHAF İlhami’ye özverili çabaları için tebrik ve teşekkürlerimizi iletmeyi ödev biliriz.
Hangi parti, hangi şahıs yaparsa yapsın; iyi, güzel, doğru, faydalı işlere öncülük edenleri takdir ve teşvik etmeli, destek olmalıyız.
Sosyal medyadan https://www.facebook.com/sahaffestivali/ ve http://etkinlik.kepez-bld.gov.tr/?p=sahaffest adreslerinden takip edebileceğiniz festivalin 23 Ekim – 1 Kasım 2020 tarihleri arasında 11.00 – 22.00 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu bir kez de buradan hatırlatalım.
E-Kitap’ın mürekkep kokulu kitapları ve kütüphaneleri silip attığı günlere kalmak korkusu inşallah sadece bir “eski kafa” vehmimizdir.
27 Ekim 2020 Salı , Antalya