Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların sosyal medya kullanımına yönelik düzenlemenin Meclis’e geleceğini açıkladı. Platformlara da 48 saatlik müdahale zorunluluğu getiriliyor.
Türkiye’de çocukların dijital dünyadaki güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atılıyor. Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapılan açıklamaya göre, 15 yaş altını kapsayan sosyal medya düzenlemesi önümüzdeki hafta Meclis gündemine taşınacak.
Yeni düzenleme ile birlikte 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımına yönelik çeşitli kısıtlamalar uygulanacak.
Amaç, çocukları zararlı içeriklerden korumak ve dijital ortamda daha güvenli bir kullanım alanı oluşturmak. Bakan Göktaş, düzenlemenin yasak odaklı değil, koruyucu bir yaklaşım içerdiğini vurguladı.
Düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri de sosyal medya platformlarına getirilecek yükümlülükler oldu.
Yeni kurallara göre:
Zararlı içeriklere müdahale süresi 48 saate indirilecek
Platformlar daha sıkı denetlenecek
İçerik filtreleme sistemleri güçlendirilecek
Bu adımlarla özellikle çocuklara yönelik risklerin hızlı şekilde ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Düzenleme yalnızca kullanıcıları değil, platformları da doğrudan kapsıyor.
Şirketlerden:
Şiddet ve zararlı içerikleri daha etkin filtrelemesi
Çocuklara uygun içerik politikaları geliştirmesi
Yaş doğrulama sistemlerini güçlendirmesi
beklenecek. Böylece dijital platformların sorumluluğu artırılacak.
Hazırlık sürecinde farklı ülkelerdeki uygulamalar da dikkate alındı.
Avustralya’da 16 yaş sınırı uygulanıyor
Endonezya’da 16 yaş altına yasak bulunuyor
Fransa’da benzer düzenlemeler gündemde
Türkiye’nin de bu örnekleri dikkate alarak kendi modelini oluşturduğu belirtiliyor.